Geschiedenis, het verhaal van Koperen Ko
`` een begrip en een legende``

De geschiedenis begint al zo rond 1845
Koperen Ko zoals we die kennen heeft het vak muzikant al vroeg geleerd van zijn vader.

Foto van rond 1910

 

Hij was een uitgeweken keizer uit het Duitse rijk die net voor de eerste wereld oorlog, 1914-1918 van Dusseldorf Duitsland naar Nederland is weggevlucht, gekomen nadat hij ook in noord oost Duitsland was geweest en daarna ook nog in Oostenrijk zijn te hebben rondgetrokken, zijn weg heeft gevonden naar de gemeente Dordrecht in Nederland. En had waarschijnlijk maar een kind te weten Johannes Willem Leiendecker en werd Wim genoemd, geboren op 29 januari 1909 te Duitsland en in een pleeggezin in de gemeente Dordrecht is grootgebracht. En had een jagerspak aan en een grote snor en noemde zich ook al Koperen Ko en zou de tweede geweest zijn die dit heeft gedaan en zijn bijnaam was ook wel ``Der Lustiger Wilhelm Tiroler ,, En hij had een leeftijd van 74 jaar en is overleden na een valpartij van een Hittekar ( paardenwagen ) in Souburg en heeft hierdoor hersenschudding opgelopen die hem fataal is geworden. Wim had zijn vader nog gewaarschuwd dat het paard schikachtig was. Och kom zegt mijn vader, Ik ben bij de Huzaren grootgebracht. Er gebeurt me niks .Maar hij viel er wel af. J.W. Leiendecker genoemd Wim was enigst kind en zijn moeder overleed op vier jarige leeftijd en zijn stiefmoeder werd ``Musicerende Kootje`` genoemd en speelde op de Bornbas. Wim heeft het vak van zijn vader geleerd en begon zijn loopbaan als muzikant al op zijn 13e jaar, toen al begeleide hij al zijn vader op zijn mondharmonica en doordat hij niet zo`n beste verstandhouding had met zijn moeder was de keuze niet zo moeilijk om met zijn vader mee op straat te gaan en manste voor zijn vader (centenbakje) Hierdoor zat hij alleen in de wintermaanden op school die hij overigs ook niet afmaakte en op school was hij een niet zo`n graag geziene gast want geregeld als hij een driftbui had, liet hij zijn klompen afdalen op de dakpan ( hoofd ) van de juf. En mede doordat het thuis niet allemaal even soepel verliep was dat een goede reden om al vroeg het huis te verlaten.
Op 16 augustus 1933 verliet hij de Gemeente Dordrecht om zich in Middelburg te vestigen. Van daaruit reisde hij door het hele land om op kermissen, carnavalsfestiviteiten en koninginnefeesten te spelen. Zijn eerste accordeon was een ``Tweerijder`` die hij had gekocht op de Oude Markt in Deventer Wim zijn eerste optredens waren in het jaar 1939 en hij begon in de dorpen Vrouwepolder, Gapinge, Kamperland, Kortgene en Lewedorp en toen het beter ging met spelen ging hij richting de grotere plaatsen zoals Middelburg, Vlissingen en later trad hij ook op, verder in het hele land. En in de zomermaanden was het tijd voor de muziek en in de wintermaanden trok hij rond met de ``scharensliep`` de hittekar en dit was een paard met wagen. En toen de tweede wereldoorlog kwam 1940-1945 werd het verboden om muziek te maken heeft hij nog in een dwangarbeiderskamp gezeten in Middelburg en dit kamp had de naam ``Het Lage `` en was gevestigd achter de voormalige Kuiperspoort en heeft Wim in de oorlogsjaren allemaal timmermansgereedschap moeten maken voor de Duitsers die toen Nederland hadden bezet ten tijde van de oorlog. En ook is Koperen Ko in de tweede wereld oorlog van 1940 tot 1945 tot drie keer toe zijn instrumenten kwijt geweest aan de bezetters , maar toch steeds weer terug gekregen.

En in Breda was hij ook een graag geziene gast op de zo bekende Torenfeesten hier nog wat foto`s van uit Breda anno 19-07-1969.
 
Koperen Ko is zelfs op de televisie geweest en dit was al in 1957 het betrof een uitzending vanuit;
Bergen op Zoom en een uitzending van Prinsjesdag.

En ook is Koperen Ko in het televisie programma `` Showroom `` geweest en dit werd uitgezonden door de NCRV en was op 05-03-1979.

En ook is Koperen Ko in het televisie programma `` Buch `` geweest en dit werd uitgezonden door de VARA en was op 14-02-1978.

J.W. Leiendecker alias Koperen Ko had ook diverse bijnamen zoals in;
Dordrecht werd hij de ``Belleman ``genoemd, in
Limburg werd hij ``Skellenhoorn`` genoemd, in
Groningen hier werd hij ``Harlekijn`` genoemd, in
Leeuwarden werd hij ``Hoempa`` genoemd en in
Holland werd hij `` Jan met de bellen`` genoemd

En met zijn optredens verdiende hij anno 1973 zo tussen de vijf gulden en de honderd zeventig gulden per week. En ook stond J.W. Leiendecker ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als Koperen Ko en dit was ook zo bij de Belastingdienst. En met zijn dertienjarige leeftijd had hij zijn eerste werkvergunning in Groningen.

En voor zijn werk als Koperen Ko had hij allemaal witte kleding te weten, witte broeken, overhemden en truien voor in de winter en van dit alles 10 paar van elk en zijn schoenen zijn wit geverfd en onder zijn linkerschoen moet elke maand een nieuwe zool onder want dan is het versleten omdat hij daarmee draaide op straat , en zijn rechterschoenzool gaat zo`n drie maanden mee.

Zijn hobby`s zijn vissen en knutselen, maar hij zette de vis altijd terug dit in verband met het vieze binnenwater. Hij repareerde altijd zijn auto want daar mag geen monteur aankomen dat doe ik zelf zei hij, want als ik geen straatmuzikant ben geworden was ik zeer zeker automonteur geworden had hij wel eens gezegd in een artikel . En hij poetste zijn koperen hoed elke week zelf en is daar ruim een uur mee bezig, zijn vrouw had er een hekel aan .En als het regende moet hij hem direct na thuiskomst poetsen anders blijft er niets van over aldus Wim. En als de mensen aan de hoed zitten op straat heb je van die vieze vingers dan slaat het koper helemaal groen uit. Dan moet het weer gepoetst worden.

Zijn repertoire haalde hij van orgelmuziek, nummers van Vader Abraham, oude walsen en zijn nieuwe muziek haalde hij van de platen. En draaide dat plaatje zo`n 30 a 40 keer om de tekst op te schrijven en de muziek te kennen. Daarna speelde hij het gelijk op de straat. En wat favoriete nummers van Koperen Ko uit die tijd waren onder andere, Heideroosje, Wilhelmus, Kleine Greetje uit de polder, Daar bij die molen en De klok van Arnemuiden. En verder diverse favoriete deuntjes zoals de liedjes van de havenzangers. En radio Veronica was de meest Hollandse zender allemaal Nederlandstalige muziek aldus Wim. Het is daarom niet verwonderlijk dat elders in het land wonende Nederlanders, Koperen Ko ook kennen en was dus zo bekend van Oost tot West en van Noord tot Zuid in het land.
 
Het begrip Koperen Ko zou al met al zo`n 137 jaar in de familie Leiendecker zijn geweest en dit is als volgt, Koperen ko ( J.W. Leiendecker ) heeft het ruim 55 jaar gedaan, zijn vader heeft het 40 jaar gedaan en zijn Grootvader heeft het 43 jaar gedaan. Dus het was en echte Familietraditie drie generatie`s lang.